Wat betekent artikel 430a voor de naaktrecreant?

De wet regelt slechts de naaktrecreatie op openbare terreinen en daarmee gelijk te stellen terreinen zoals openbaar toegankelijke bossen of natuurgebieden in beheer bij organisaties.

Privéterrein

Op privéterreinen bepaalt de eigenaar of beheerder wat is toegestaan, daar gaat art 430a dus niet over. In je eigen tuin en huis bepaal je volledig zelf of je naakt recreëert, daar heeft niemand wat mee te maken ook al kunnen anderen je zien. Als je niet zichtbaar bent is het sowieso geen naaktrecreatie, dan heb je gewoon een "grote broek" aan.

Slechts indien jouw huis of perceel grenst aan een drukke openbare weg of plein en je door het naakt zijn de orde zou kunnen verstoren kan de rechter je, na klachten, eventueel beperkingen opleggen. Iedereen met gezond verstand kan wel beredeneren of je daar dan wel moet willen recreëren.

Openbaar terrein

Op openbaar terrein (voor het openbaar verkeer bestemde plaats) mag je naakt recreëren als het terrein, plek, of gebied geschikt is voor naaktrecreatie.

Aangewezen gebied

Dit is het altijd als de gemeenteraad een plek heeft aangewezen. Dan mag je er vanuit gaan dat die plek geschikt is volgens artikel 430a. Een tijdsbeperking of seizoensbeperking doet hier niets aan af. Sommige overheden proberen dit wel, maar worden teruggefloten door de rechter. Als een plek door de gemeenteraad is aangewezen is hij altijd geschikt, ongeacht andere factoren. Het is: aanwijzen of niet aanwijzen. Meer bevoegdheid heeft een gemeente niet.
Een gemeente kan naaktrecreatie NIET verbieden.

Niet aangewezen gebied

Naaktrecreatie op een andere plek dan het aangewezen naaktstrand is gewoon mogelijk en toegestaan als de plek geschikt is voor naaktrecreatie. Het kan alleen nog discussie opleveren als de plek niet geschikt is voor naaktrecreatie.

“Evident niet geschikt” betekent in dit verband dat objectief oordelende en redelijk denkende mensen over die niet-geschiktheid in een concreet geval redelijkerwijze niet van mening kunnen verschillen.

Een plek aan het water, plas meer of strand is altijd geschikt als het weer goed is, het tijdstip van de dag ernaar is, en er geen of nauwelijks mensen zijn die er problemen mee hebben dat je naakt recreëert. Ook al zijn deze mensen zelf gekleed.

De praktijk is, dat als je met gezond verstand een plek beoordeelt, dat hij altijd geschikt is. Als je bijvoorbeeld als eerste komt, je niet ligt aan een boulevard of naast een drukke strandtent of bij een strandopgang of aanvoerpad, zal de plek meestal wel geschikt zijn. Dit kan echter wel veranderen gedurende de dag. Als er bijvoorbeeld een grote groep bejaarden vlak naast je neerstrijkt om te picknicken, kun je beter wat opschuiven. Alhoewel sommigen redeneren dat ze er dan dus blijkbaar geen problemen mee hebben.

Mijd ook plaatsen die liggen langs een doorgaande weg of doorgaand fietspad. Een intern pad of fietspad in een recreatiegebied is echter geen probleem.
Ook naast een aangewezen terrein kan de plek geschikt zijn.

Het is niet van belang in je afwegingen of een terrein geschikt is, dat je zichtbaar bent voor anderen. Als dat namelijk niet het geval is, bijvoorbeeld omdat je omgeven bent door bosjes of schuttingen, ben je niet naakt, maar heb je gewoon een "grote broek" aan.

Toch problemen?

Het komt voor dat jezelf mogelijk een niet geschikte plek hebt uitgezocht, of dat een gemeente of andere overheid oneigenlijk toch naaktrecreatie verboden heeft, en je er een bekeuring voor hebt gehad. Betaal deze nooit, maar teken verzet aan. Je wordt gegarandeerd vrijgesproken door de rechter, als je bovenstaande in acht hebt genomen. De Nederlandse Federatie voor Naturisten (NFN) kan je hierbij juridisch ondersteunen.

Maatschappelijke acceptatie

Naaktrecreatie is in Nederland een maatschappelijk geaccepteerd verschijnsel dat niet meer onderdrukt kan worden. Het is op een goede manier bij wet geregeld via Artikel 430a. Toch bestaan er veel misverstanden over en denken veel mensen er niet bepaald genuanceerd over. Dit heeft te maken met het verschijnsel dat de meeste naaktrecreanten en naturisten niet te koop lopen met hun overtuiging. Het zou goed zijn als naaktrecreanten wat meer van zich zouden laten horen in de publieke ruimte.

Circa twee miljoen Nederlanders recreëren geregeld naakt, dus dat is een behoorlijk grote groep. De plekken voor naaktrecreatie worden altijd een beetje weggestopt in uithoeken van een meer, ligweide of van een strand. Als we meer van ons laten horen zal het maatschappelijk meer aanvaard worden, zullen minder mensen problemen hebben als ze naakte mensen zien, en zullen we ook betere, minder afgelegen en mooiere plekken kunnen gaan creëren voor naaktrecreatie.

Waarvan weer het gevolg zal zijn dat er meer sociale controle ontstaat en daardoor waarschijnlijk minder incidenten de naaktstranden zullen bezoedelen. En dit biedt weer weerstand tegen de vaak onterecht heersende opvatting die naakt koppelt aan seksuele zaken.